Back to All Events

Vyprodáno - Vyšehradský železniční most v souvislostech

Winternitzova vila a občanská iniciativa Nebourat.cz vás zve na přednášku o historii vyšehradského Železničního mostu z různých perspektiv. Ozřejmí okolnosti vzniku stavby v souvislosti s vybudováním Pražské spojovací dráhy. Dále přiblíží dobový vyšehradský kontext a tamější stavební vývoj na počátku 20. století. Část přednášky bude věnována výměně mostu za nový v roce 1904 a také návrhům na jeho doplnění o most městský. Průvodní slovo doprovodí množství archivních materiálů.

Nebudeme se věnovat jen mostu samotnému, ale dotkneme se i sousedních čtvrtí. Nelze opominout dramatické proměny Vyšehradu, Výtoně a Smíchova v posledních sto dvaceti letech. Tuto část večera převezme známý, popularizátor lokální historie vystupující pod pseudonymem Vyšehradskej jezdec.

V druhé a kratší části večera Pavel Štorch, zakladatel iniciativy Nebourat.cz, představí vývoj kolem mostu v posledních dvou letech. Zmíní se též o podobných stavbách jinde v Evropě i ve světě.

Následovat bude diskuse, na kterou jsou pozváni zástupci památkářů, vlastníka a správce mostu - Správy železnic, mostních inženýrů a Magistrátu hlavního města Prahy. Večera se zúčastní i náměstek pražského magistrátu pro dopravu Adam Scheinherr.

Vyšehradskej jezdec

Autor internetové stránky Vyšehradskej.cz, amatérský badatel, příležitostný fotograf a popularizátor pražské historie. Ve spolupráci s vyšehradským vydavatelstvím Take Take Take vydal v minulých letech několik knih. Jeho pravá identita je obestřena tajemstvím a navazuje na uskupení Vyšehradští jezdci, kteří byli jakýmisi předchůdci disentu v boji proti komunismu kolem roku 1953.

zel-most_mensi.jpg