Back to All Events

Divadlo - ZAHRADNÍČEK / vše mé je tvé - Vyprodáno

Winternitzova vila uvádí inscenaci divadelního spolku JEDL o básníkovi Janu Zahradníčkovi a jeho ženě Marii. Scénář čerpá z dopisů Jana Zahradníčka Marii, z jeho deníků, textů a básní. 

  •  režie: Jan Nebeský

  • scénář: Lucie Trmíková

  • hudba: Matouš Hejl

  • kostýmy: Petra Vlachynská

  • hrají: Saša Rašilov a Lucie Trmíková

  • na trubku doprovází Ladislav Kozderka

V hlavních rolích manželů Zahradníčkových se představí Lucie Trmíková, držitelka ceny Thálie za nejlepší ženský činoherní výkon pro rok 2019 a Ceny Divadelních novin za nejlepší herecký výkon bez ohledu na žánry, a Saša Rašilov, člen činohry Národního divadla. Nebeský je autorem scény, hudebně inscenaci doprovodí Ladislav Kozderka, první trumpetista České filharmonie a autorem hudby samotné je Matouš Hejl.

Jan a Marie Zahradníčkovi byli manželé 15 let, z nichž on strávil nespravedlivě 9 let v komunistickém vězení. Po jeho zatčení v roce 1951 byla Marie s třemi malými dětmi vystěhována z bytu, aby skončila na státním statku bez vody, elektřiny a topení. Dvě dcery zemřely na otravu houbami, když byl vězněn. Propustili ho na pohřeb s tím, že už se nemusí vracet, ale pak jej stejně odvezli zpět do vězení. Marie přesto stihla počtvrté otěhotnět. Své čtvrté dítě viděl Jan až v jeho třech letech. Čtyři měsíce nato zemřel. 

 Devět let manželství na dálku, devět let dopisního otcovství, devět let lásky přes papír. A mezi řádky všechen ten existenční shon, bolest i smíření.

27 Zahradníčkovi v Brně 1946-47.jpg