Back to All Events

Přednáška: Život a hudba v Terezíně

Hudební festival Věčná naděje 2021

www.vecnanadeje.org

Přednáška Dr. Zuzany Peterové a doc. PhDr. Vojtěcha Blodiga, CSc. o ghettu Terezín v době 2. světové války a o každodenním životě v této nelehké době a nelidských podmínkách. Přednáška je součástí festivalu Věčná naděje.

Kristina Fialová - viola

PhDr. Zuzana Peterová se narodila v Praze do židovské rodiny. Její rodina trpěla traumatem z doby druhé světové války, kdy v koncentračních táborech zahynulo okolo šedesáti jejích příbuzných. Otec Miloslav Schneider byl v padesátých letech ve vykonstruovaném procesu odsouzen na dlouhé roky do kriminálu.

Z kádrových důvodů nemohla jít studovat na gymnázium. Podařilo se jí to až v roce 1966. Následně vystudovala Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, kde získala doktorát a titul PhDr. Po ukončení studia jí bylo bráněno získat odpovídající zaměstnání. Nastoupila do Zemědělských novin, kde pracovala jako redaktorka. V roce 1969 se provdala a narodily se jí čtyři děti. Při mateřské dovolené studovala psychologii a psychoterapii a svoji novinářskou praxi zúročila v psaní knih. V současné době působí jako psychoterapeutka a spisovatelka, která kromě své odborné práce s klienty napsala dvě desítky knih. Některé vypráví o spisovateli Otovi Pavlovi a jeho synovi Jiřím, nebo o rabínech Federovi a Sicherovi, jiné oslovují čtenáře, kteří mají problémy s láskou, vztahem k matce nebo se svými dorůstajícími dětmi v pubertě. V její tvorbě převládá humorný pohled na nejrůznější životní situace.

Petereová.jpg