Back to All Events

Vernisáž výstavy Interiérový dialog: Vzpomínka na londýnský byt Deyana Sudjice podle návrhu architekta Jana Kaplického

Srdečně vás zveme na vernisáž výstavy Interiérový dialog: Vzpomínka na londýnský byt Deyana Sudjice podle návrhu architekta Jana Kaplického, která proběhne 8.12.2022 od 18 hodin ve Winternitzově vile.

Připravili jsme pro vás jedinečnou výstavu o dnes již neexistujícím bytě, který navrhl Jan Kaplický pro ředitele design muzea v Londýně, Deyana Sudjice. Výstavu jsme připravili společně s Kaplicky centre a provází ji spousta nezveřejněných podkladů a rozhovor s panem Sudjicem, který připravil náš kurátor Adam Štěch. Pro milovníky architektury Jana Kaplického je to jedinečná možnost vidět jeho práci v kontextu a s komentářem klienta.

V roce 1983 si nechal přední londýnský kritik designu a architektury a pozdější ředitel londýnského Design Musea Deyan Sudjic navrhnout rekonstrukci svého nového bytu od architekta Jana Kaplického, který v roce 1968 emigroval z tehdejšího Československa do Velké Británie. Tam architekt navázal na progresivní myšlenky radikální architektury šedesátých a sedmdesátých let a společně s předními osobnostmi architektury High-Tech rozvíjel futuristicky koncipovanou tvorbu. Byt pro Deyana Sudjice patří mezi jeho první realizace vůbec a představuje unikátní interiérové dílo založené na obdivu k technologiím a myšlenkovém futurismu. Výstava Interiérový dialog: Vzpomínka na londýnský byt Deyana Sudjice podle návrhu architekta Jana Kaplického se prostřednictvím svědectví Deyana Sudjice, archivních fotografií Richarda Bryanta i některých prvků interiérového vybavení zaměřuje na tento málo známý a přesto velmi pozoruhodný interiérový projekt.

Kurátor: Adam Štěch 
Grafický design: Matěj Činčera, Jan Kloss
Instalace a koncepce: OKOLO
Fotografie: Richard Bryant (Archiv Deyan Sudjice) 
Spolupráce: Vitra, Nadační Fond Kaplicky Centre  

Zdroje: Jan Kaplický, Pro budoucnost a krásu, Ivan Margolius, Brno 2020 

Výstavu připravila Winternitzova vila ve spolupráci s Kaplicky centre
Výstava se koná pod záštitou Ministra kultury Martina Baxy