Back to All Events

RETROVÝLET ZA HEINRICHEM KULKOU

VYRAŽTE S NÁMI DO FUNKCIONALISTICKÉ RADNICE, NEPŘÍSTUPNÉ KANTOROVY VILY OD LOOSOVA NEJVÝZNAMNĚJŠÍHO ŽÁKA A SECESNÍHO KOSTELA

Jedinečná možnost vidět běžně nepřístupný interiér Kantorovy vily od Heinricha Kulky, jednoho z nejvýznamnějších žáků a spolupracovníků Adolfa Loose. S naším řidičem Karlem pojedeme do Jablonce nad Nisou historickým autobusem Karosa ŠM 11 z roku 1977. Během cesty vás formou přednášky zasvětíme do tajů prvorepublikové architektury Jablonce a seznámíme s osobností architekta Heinricha Kulky. 

Po příjezdu do Jablonce se podíváme do zajímavého funkcionalistického kostela, a pak se rozdělíme do dvou skupin, aby se náš počet rozmělnil. Zavedeme vás na komentovanou prohlídku Kantorovy vily, kde nás čeká unikátní možnost podívat se na dochovaný vestavěný nábytek, který přežil až do dnešních dní. Kromě interiéru se můžete těšit na prohlídku velké zahrady, která k vile náleží. Jako jedni z mála budete mít možnost si prostor prohlédnout ještě před celkovou rekonstrukcí, na kterou se bude ještě několik let čekat.

Dále si prohlédneme historické sály funkcionalistické radnice od architekta Karla Wintera z let 1931 až 1932. Před dvěma lety byla radnice citlivě zrekonstruovaná, uvidíte tak prostory v původní podobě. 

Všichni se setkáme v historické restauraci Zlatý lev v centru města na společném obědě. Oběd je v ceně zájezdu (polévka, hlavní chod – 3 varianty na výběr a nápoj). Odpoledne vám v rámci společné procházky představíme další významné vily v Jablonci a také unikátní secesní kostel.

Doporučujeme vám oblečení v duchu 30. let, lépe si tak dokážete vychutnat celou atmosféru zájezdu ,,do minulosti‘‘ :-)

Rezervační formulář najdete níže, nebo pište na matej.sladky@gmail.com.


HARMONOGRAM ZÁJEDZU 22. 10. 2022

  • 8:00 odjezd z Prahy, Ládví

  • 8:00–10:00 cesta (organizační detaily, přednáška v autobuse o Kulkovi a dalších architektech)

  • 10:00 návštěva funkcionalistického kostela

  • 10:30 návštěva Kantorovy vily

  • 12:00 návštěva funkcionalistické radnice

  • 13:45 společný oběd v hotelu Zlatý lev

  • 14:15-16:00 volný rozchod (čas na kávu, k návštěvě muzea bižuterie, nákupu šperků)

  • 16:00 sraz - Mírové nám., před radnicí

  • 16:00-16:45 procházka po prvorepublikových vilách

  • 16:45 sraz - Horní náměstí u autobusu

  • 16:45-17:00 přesun autobusem

  • 17:00–17:30 návštěva secesního kostela

  • 17:30 odjezd do Prahy

  • 17:30–19:30 předpokládaný návrat do Prahy, Ládví

Upozorňujeme, že uvedené časy jsou pouze orientační.


Kantorova vila

Kantorova vila, dokončená roku 1934, byla postavena architektem Heinrichem Kulkoou, který je považván za nejvýznamnějšího spolupracovníka Adolfa Loose, spolu se kterým je mu připisována celá řada spoluautorství, ačkoliv mnohdy pracoval téměř samostatně. Kulka vedl například Loosovu projekční kancelář v Paříži a je také spoluautorem Semlerovy rezidence v Plzni. Po Loosově smrti pak působil samostatně a kvůli svému židovskému původu následně uprchl na Nový Zéland, kde tvořil do konce života. I Kantorovu vilu charakterizuje tolik typický raumplan, protkaný celým prostorem. Interiér byl v průběhu času pozměněn, hlavní prvky, včetně vestavěného nábytku, zrcadel, krbu nebo klempířských detailů ale zůstaly zachovány. Vila je v současné době ve vlastnictví města Jablonec nad Nisou, které připravuje její rekonstrukci, a je veřejnosti nepřístupná.

funkcionalistická radnice

Bodova tzv. Nové radnice vyrostla v roce 1933 pod vedením architekta Karla Wintera jako multifunkční stavba, která v sobě jímala obrovskou kavárnu, kino, ale také jednací sály radních a zastupitelstva. Naštěstí pro tuto prvorepublikovou dominantu si město uvědomuje její význam a v posledních letech prošla velkou rekonstrukcí, kdy byly jednotlivé detaily navráceny do původního stavu. Na radnici nechybí ani dodnes funkční páternoster a vysoká vyhlídková věž.

SPOLEČNÝ OBĚD v hotelu Zlatý lev

V ceně zájezdu je zahrnuta polévka, hlavní chod a jeden nápoj. Na výběr je jeden z následujících chodů.

  • polévka

  • silný hovězí vývar s knedlíčky

  • hlavní chod:

  1. Smažený vepřový řízek s bramborem a okurkou

  2. Zeleninový salát s kuřecím steakem

  3. Selská věpřová pečeně s bramborovým knedlíkem a zelím


Cena zájezdu je 1980,- Kč (cena zahrnuje dopravu, průvodce ve všech objektech, vstupné a oběd)

Objednávejte formulářem níže, na pokladně WINTERNITZOVY VILY, nebo na matej.sladky@gmail.com


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Earlier Event: October 20
Dům v jabloních - divadlo
Later Event: October 25
Workshop vázání věnců