Back to All Events

Diskuzní večer - Zachraňme železniční most

Změna programu: Plánovaný zahraniční host Dr.-Ing. Johannes Rödel bohužel onemocněl a nebude se moci zúčastnit. Jeho části přednášky o záchraně mostu v Chemnitzu v SRN se ujme Ing. Mgr. Pavel Štorch.

Foto: Jan Dokoupil

Železniční most pod Vyšehradem je pražskou ikonou, která zažila průmyslovou revoluci Smíchova. Jaká bude jeho budoucnost? Může industriální památka sloužit i příštím generacím? Přijďte se dozvědět více o aktuálním dění kolem jediné části Smíchova v pražské rezervaci UNESCO.

PROGRAM VEČERA:

  • přednáška Ing. Mgr. Pavla Štorcha, zakladatele iniciativy nebourat.cz
    Ing. Štorch přednese cíle iniciativy, zaměří se na budoucnost a kontext nýtovaných industriálních staveb a železniční dopravy v Praze.

  • přednáška Dr.-Ing. Johannese Rödela z Chemnitzu v SRN, zakladatele iniciativy Viadukt Chemnitz
    Dr.-Ing. Rödel přiblíží paralely a rozdíly příběhu jejich mostu na hlavní trati v Chemnitzu. Podělí se o téměř identický příběh, již ale s dobrým koncem v podobě probíhající opravy mostu. Iniciativa Viadukt Chemnitz dostala hlavní německou cenu za příspěvek k památkové péči. Přednáška bude pouze v Aj. K dispozici bude vytištěná prezentace Johannese Roedla v češtině.

  • volná diskuse k tématu - překládaná do ČJ

Večer pořádá iniciativa nebourat.cz a Winternitzova vila.

Vstupné 100,- Kč (v hotovosti) na pokladně vily. Pokud chcete mít místa jistá, zarezervujte si je na loosovavila@gmail.com

Opravte železniční most, žádá petice i odborníci, posudky existuj.í

Praha, 10. ledna 2023 - Železniční most pod Vyšehradem, památkově chráněná industriální stavba z roku 1901, je přes svůj neuspokojivý stav opravitelný. Jako ikonická součást historického centra Prahy a památkové rezervace UNESCO by proto neměl být zbourán a nahrazen novostavbou, ale s maximální péčí opraven a zachován jako kulturní památka. To je hlavní cíl petice, kterou za necelý měsíc od jejího vzniku 13. prosince 2022 podepsalo více než 6000 osob. Petici podporuje i mnoho architektů a odborníků na památkovou péči, stejně jako osobností kulturního života. Vyjádření některých z nich je možné najít na webu https://nebourat.cz. Most je od roku 2004 zapsán jako kulturní památka ČR. Opravitelnost mostu prokázaly v posledních letech dvě studie, zpracované zahraničními odborníky (prof. Eugen Brühwiler ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne pro Kloknerův ústav a britská projekční kancelář COWI pro TSK Praha).

Adam Gebrian: Nesmyslné rozhodnutí o demolici železničního mostu mezi Smíchovem a Výtoní:
https://www.youtube.com/watch?v=DAiPFEZ9GMk

Petice:
https://www.petice.com/petice_za_zachovani_a_opravu_kulturni_pamatky_elezniniho_mostu_pod_vyehradem

Kontakt pro novinářské dotazy: nebourat@email.cz