Back to All Events

Kukal Quartet – koncert

Winternitzova vila uvádí další ze série komorních koncertů. Přijďte se nechat okouzlit mladým a velmi nadějným Kukal Quartetem a nádhernými prostory Winternitzovy vily od Adolfa Loose. Po skončení koncertu je možné zakoupit skleničku vína, projít si celou vilu včetně několika teras s výhledem na Prahu a v duchu prvorepublikových salonů zůstat ve společnosti umělců a hovořit s nimi, třeba o hudbě…

Program večera:

F. Schubert - Smyčcový kvartet č.15 G Dur D 887
Allegro molto moderato
Andante un poco moto
Scherzo. Allegro vivace - Trio. Allegretto
Allegro assai

***

A. Dvořák - Smyčcový kvartet č. 14 As dur, op. 105, B193
1. Adagio ma non troppo. Allegro appassionato
2. Molto vivace
3. Lento e molto cantabile
4. Allegro non tanto

 Kukal Quartet byl založen na podzim roku 2020 mimořádně nadějnými hráči mladé generace, kteří si velmi váží odkazu české kvartetní školy. Cílem, který si ansámbl klade, je spojit tuto tradici s moderním hudebním přístupem, jež si členové mohli osvojit během svých studií na prestižních univerzitách ve Vídni, Salcburku a v Praze.

Ansámbl na sebe strhl pozornost poté, co navzdory své krátké existenci získal třetí cenu a titul laureáta na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro v květnu 2021. Kvarteto na soutěži zaujalo především živelností a přirozeností svého hudebního projevu, unikátní ansámblovou dynamikou a silnou individualitou svých členů.
V květnu 2023 na festivalu debutovali s programem k poctě Josefa Suka.

V sezóně 2023-24 kvarteto čekají desítky koncertů po celé České republice, v Roce české hudby 2024 zavítají na festivaly ve Velké Británii, Belgii nebo Bulharsku.

Lektory ansámblu jsou přední osobnosti české hudební scény Peter Jarůšek (Pavel Haas Quartet), Jakub Fišer (Bennewitz Quartet) a Tomáš Jamník.
Kvarteto mělo možnost zúčastnit se mistrovských kurzů pod vedením Yo-Yo My, Alfreda Brendela, Noaha Bendix-Balgleyho, Allana Nillese, Josefa Špačka, Jana Fišera a Lukáše Vondráčka. Kukal Quartet nese jméno významného českého soudobého skladatele Ondřeje Kukala.

Earlier Event: March 6
Loos versus Corbusier - přednáška
Later Event: March 8
Divadlo –⁠ Míru zdar!