DU4 2024 finale.jpg

Kurz 4 - 2024/25

 

KURZ 4 - Architektura 20. století

2024/25

 

SMĚRY, ŠKOLY, VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI A ZAJÍMAVÉ REALIZACE V ARCHITEKTUŘE 20. STOLETÍ

20 lekcí - první lekce 10.9. 2024 v 19 hodin, pak 17. 9. a dále každé druhé úterý. Délka lekce je přibližně 1,5 hodiny.

Kde jinde si nejlépe vychutnat kurz architektury než ve vile od slavného Adolfa Loose. Tento kurz dvaceti lekcí vás provede dějinami architektury 20. století a vila samotná vás bude během přednášek inspirovat. Před každou přednáškou obdržíte elektronicky osnovy dané přednášky, které vám pomohou se zorientovat v tématu a slouží také jako přehled probraného učiva. Po přednášce je také možné si vilu projít a prohlédnout aktuální výstavu architektury v prvním patře, jejímž kurátorem je Adam Štěch. Přednášející jsou některým již známé lektorky našich kurzů, doktorky dějin umění: Eliška Zlatohlávková, Máša Pivovarová, Kristýna Jirátová a Adam Štěch.    

Prezenční výuka Vám poskytne přístup na přednášky přímo v historickém sále Winternitzovy vily. Zároveň budete mít k dispozici video stream přednášky pro případ, že se nebudete moci zúčastnit osobně.

Pokud preferujete pouze online přednášky z pohodlí vašeho domova, nebo pokud se přednášky ve vile vyprodají, nabízíme vám možnost zakoupit pouze online licenci na celý kurz. Funguje to tak, že dostanete do e-mailu přihlašovací údaje na daný kurz a společně s osnovami jej budete moci sledovat ze stránek https://kurzyvevile.cz online na vašem počítači. Přednáška je pak k dispozici ještě dalších 7 dní.

Cena za kompletní balíček: prezenční výuka (možnost fyzické přítomnosti ve vile i online přístup) – 7 350 Kč.

Cena pouze za online licenci – 4 200 Kč.

Absolventi prezenční výuky mohou na požádání obdržet osvědčení o absolvování programu, pokud se zúčastnili minimálně 2/3 přednášek.

OBJEDNÁVEJTE ZDE

NEBO PIŠTE NA KURZYLOOSOVAVILA@GMAIL.COM

 

PROGRAM PŘEDNÁŠEK

1. (10.9.2024) I secese může být geometrická: Otto Wagner a jeho (čeští) žáci (Jan Kotěra, Otakar Novotný, Antonín Engel, Leopold Bauer, střídmá geometrická secese tzv. Wagnerovy školy v protikladu k ornamentální secesi s historickými prvky,architekti upřednostňující účel a konstrukci stavby za využití nových materiálů, jako je sklo, beton a ocel) (Kristýna Jirátová)

2. (17.9.2024) Jak čeští kubisté dobyli svět: fenomén kubismu v architektuře (Pavel Janák, Josef Gočár, Josef Chochol, Vlastislav Hofman, český fenomén kubistické architektury – nadřazenost funkčnosti duchovní nad funkcemi provozními, těsné propojení architektury a užitého umění, rondokubismus) (Kristýna Jirátová) 

3. (1.10.2024) Ornament a zločin: Adolf Loos („Co právě tvoří velikost naší doby, jest její neschopnost vytvářeti novou ornamentiku. Přemohli jsme ornament: naučili jsme se tomu, že se bez něj obejdeme.“ Tuto myšlenku napsal Adolf Loos, pionýr moderní architektury, ve své slavné eseji Ornament a zločin. V čem spočívala velikost génia Adolfa Loose? Co přinesl architektuře 20. století? Přednáška představí hlavní principy Loosovy tvorby na jeho nejvýznamnějších stavbách) (Eliška Zlatohlávková) 

4. (15.10.2024) Dům je stroj na bydlení: Le Corbusier a francouzská avantgarda (přednáška o jednom z otců moderní architektury poodkryje jeho stěžejní teorie a projekty a představí jeho tvorbu v kontextu francouzské avantgardy v období od dvacátých až padesátých let minulého století. (Adam Štěch) 

5. (29.10.2024) Méně je více: Ludwig Mies van der Rohe (vila Tugendhat, Haus Lemke, pavilon Barcelona, Farnworth house, Seagram Building, Národní galerie v Berlíně… tyto a další skvostné stavby, ale i návrhy nábytku světového architekta vyznávajícího čistý minimalistický styl představí tato přednáška) (Eliška Zlatohlávková)

6. (12.11.2024) Učit se, učit se, učit se: Fenomén školy Bauhaus a vliv na českou architekturu a design (čeští absolventi a přednášející Bauhausu, styl a myšlení Bauhausu jako inspirace umělců české meziválečné moderny – vliv na stavby Jaromíra Krejcara či Bohuslava Fuchse, ale také na dílo designéra Ladislava Sutnara) (Kristýna Jirátová) 

7. (26.11.2024) Harmonie architektury a přírody: vznik a rozvoj organické architektury. Přednáška o některých z nejvýznamnějších tvůrců organické architektury, ve které se moderna setkává s návratem k přírodě a poezii, představí se tvorba Alvara Aalta, Franka Lloyda Wrighta ad.) (Adam Štěch) 

8. (10.12.2024) Stará láska nerezaví ­ Josip Plečnik (originální přehodnocení architektury minulosti, vznik nikoliv eklektických, ale originálních staveb inspirovaných tradičními architektonickými hodnotami, úpravy Pražského hradu, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad ad.) (Máša Pivovarová)

9. (14.1.2025) Rozvoj internacionálního stylu po druhé světové válce: Modernismus globálně - Jak se modernistická architektura uplatnila v odlišných geografických, kulturních a historických kontextech odkryje přednáška o poválečném šíření moderní architektury po celém světě. Objevíme tvorbu Richarda Neutry nebo Johna Lautnera v USA, Oscara Niemeyera a Liny Bo Bardi v Brazílii, Harryho Seidlera a Robina Boyda v Austrálii, Antonína Raymonda a Kunia Maekawy v Japonsku. (Adam Štěch)

10. (28.1.2025) Hop nebo trop aneb co se v dobách socialismu povedlo a co ne (pavilon Expo 58, čeští brutalisté: manželé Machoninovi, Karel Prager, ateliér SIAL, domy typu šumperák a okál, architektura v socialistickém Československu vzbuzuje různorodé reakce, od 50. do 90. let kromě šedých sídlišť a typizovaných domků zde vznikala i stylově hodnotná architektura, která reagovala na soudové světové trendy, přednáška představí architektonickou tvorbu stojící na obou pólech pomyslné osy) (Eliška Zlatohlávková)  

11. (11.2.2025) Rozložme to: Frank O’Ģehry, Zaha Hadid a dekonstrukce architektury (radikální přehodnocení dosavadní architektury, popření základních architektonických principů a vznik zcela nových vizuálně atraktivních staveb ve 2. polovině 20. století) (Máša Pivovarová) 

12. (25.2.2025) Hudba budoucnosti: high tech architektura ­ Jan Kaplický a Norman Foster) (využití zcela nových netradičních materiálů v architektuře, osobnost Jana Kaplického a Normana Fostera, představení jejich nejdůležitějších návrhů a staveb) (Máša Pivovarová) 

13. (11.3.2025) Po skleněných schodech: architektka Eva Jiřičná mezi Londýnem a Prahou (o jedné z nejvýznamnějších architektek a designérek českého původu, jež řídí ateliéry v Praze a Londýně a je držitelkou řady ocenění u nás i v zahraničí) (Kristýna Jirátová)

14. (25.3.2025) Architektura jako kulinářský zážitek – DAM.architekti („Jsme DAM architekti. Rádi dobře vaříme a jíme. Máme výborné recepty a nějaké projekty a stavby.“ Těmito slovy charakterizuje svoji tvorbu jeden z předních českých architektonických ateliérů, který se nebojí experimentovat s neobvyklými ingrediencemi. Že jsou jejich nevšední recepty lahodné, dokládá řada novostaveb jako Main point Karlín či budova či Palác euro, ale i úpravy historických budov, např. interiér Šternberského paláce) (Eliška Zlatohlávková)

15. (8.4.2025) Feel Harmony ­ Herzog a De Meuron architekti (Labská filharmonie v Hamburku, přestavba Tate gallery v Londýně, Allianz aréna v Mnichově nebo Prada Aoyama Epicenter v Tokyu je jen úzký výběr realizací mezinárodního architektonického ateliéru působícího na světové scéně od roku 1978, jenž ve svém názvu nese jména svých zakladatelů – Jacques Herzog a Pierre de Meuron – nositelů prestižní Pritzkerovy ceny za architekturu) (Eliška Zlatohlávková)

16. (22.4.2025) „Mým krédem je přiměřenost“ ­ Josef Pleskot (architektura šetrná k tradici a moderní zároveň, představení nejdůležitějších staveb a projektů jednoho z nejúspěšnějších současných českých architektů a držitele nespočet prestižních ocenění. (Máša Pivovarová)

17. (6.5.2025) Sexy a fresh! Ateliér A69 – architekti (69 ­ číslo značící rok narození všech tří hlavních členů ateliéru, který má za dobu svého trvání za sebou desítky realizací a stovky projektů všech rozsahů, velikostí a typologických druhů. Jak funguje v současnosti jeden z nejvyhledávanějších architektonických ateliérů v Čechách? (Kristýna Jirátová)

18. (20.5.2025) V bílé je síla! Santiago Calatrava (nejdůležitější stavby a projekty nejznámějšího současného španělského architekta, věnovat se budeme komplexu budov ve Valencii, World Trade Centru v New Yorku, Strunovému mostu v Jeruzalémě a mnoha dalším realizacím) (Máša Pivovarová)

19. (3.6.2025) Racionalita a emoce – Šépka architekti (Jan Šépka patří mezi nejvýraznější současné české architekty, jehož tvorba vzbuzuje nadšení i kontroverzi, kromě architektury se věnuje i originálním úpravám veřejného prostoru, je autorem návrhu budovy Středoevropského fóra (SEFO) pro Olomouc, která je první moderní muzejní budovou, jež bude postavena v samostatné historii České republiky) (Eliška Zlatohlávková)

20. (17.6.2025) Apoteóza světla a prostoru ­ Renzo Piano (tvorba italského architekta, který svou pozornost zaměřil především na galerijní a muzeální stavby, na svém kontě má návrhy Centre Georges Pompidou v Paříži, Muzeum vědy a techniky NEMO v Amsterdamu, Kalifornskou akademii věd, Zentrum Paul Klee v Bernu nebo Muzeum Beyler Foundation v Basileji) (Máša Pivovarová)